Pengembangan Produk Permen Jelly Jamu Kunyit Asam Industri Rumah Tangga Jamu di Sleman Yogyakarta
Abstract
PRODUCT DEVELOPMENT OF GUMMY OF TURMERIC ACID JAMU PRODUCTION BY HERBAL HOMINDUSTRY IN SLEMAN YOGYAKARTA. Jamu of turmeric acid is an Indonesian herbal drink made from turmeric and tamarind. The home industry in Sleman Yogyakarta produces turmeric acid jamu and promising to develop as gummy. The Consumers of turmeric acid Jamu are limited, Children who want to consume jamu are rarely, whereas curcumin in turmeric can increase appetite, especially for school-age children. Product innovation is needed to process jamu become more desirable, durable, and still efficacious, for example, jelly candy or gummy. Gummy is made with the addition of gelling agent that made texture is chewy. Carrageenan is a gelling agent made from seaweed and safe for food products. The aims of product development are to develop micro businesses and to improve the economy and public confidence in the quality of herbal medicine especially jamu. Gummy formulation with carrageenan and turmeric acid jamu as the main ingredient. Formula with 8.0% carrageenan is the optimum formula because it meets the quality requirements for gummy and is most preferred by respondents.
References
A’yunin, N. A. Q., Santoso, U., Harmayani, E. (2019). Kajian Kualitas Dan Aktivitas Antioksidan Berbagai Formula Minuman Jamu Kunyit Asam. Jurnal Teknologi Pertanian Andalas, 23(1): 37-48.
Badan Standar Nasional Indonesia. (2008). Kembang Gula Lunak SNI 3547.2-2008. Jakarta : Departemen Perindustrian Republik Indonesia.
Bachtiar, A., Ali, A., Rossi, E. (2017). Pembuatan Permen Jelly Ektrak Jahe Merah dengan Penambahan Karagenan. Jurnal Online Mahasiswa Fakultas Pertanian Universitas Riau, 4(1): 1-14.
Caroline, C. & Pratiwi, A.R. (2018). Biopreservatif alami dalam pembuatan edible film karagenan Eucheuma cottonii dengan polietilen glikol sebagai plasticizer. Jurnal Agroteknologi, 11(02): 148-155.
Deviarny, C., Friardi, F., Rissa, M. M. (2015). Pengaruh Konsentrasi Gelatin dalam Formulasi Permen Jeli Penghilang Bau Mulut dari Minyak Atsiri Buah Kapulaga (Amomum Compactum Sol. Ex Maton). Scientia: Jurnal Farmasi dan Kesehatan, 5(2): 103-107.
Dhina, M. A., Mubaroq, S. R., Astia, M. (2019). Formulasi Permen Jelly Ekstrak Pegagan (Centella asiatica (L.) Urb) dengan Variasi Basis Karagenan dan Konjak untuk Peningkat Daya Ingat Anak. Jurnal Family Edu. V(1): 30-37.
Fajarini, L.D.R., Ekawati, I.G.A. Ina, P.T. (2018). Pengaruh Penambahan Karagenan Terhadap Karakteristik Permen Jelly Kulit Anggur Hitam (Vitis vinifera). Jurnal ITEPA. 7(2): 43-52.
Harijono., Kusnadi,J., Mustikasari, S.A. (2001). Pengaruh Kadar Karagenan dan Total Padatan Terlarut Sari Buah Apel Muda terhadap Aspek Kualitas Permen Jeli. Jurnal Teknologi Pertanian, 2(2): 110 – 116.
Jumri, J., Yusmarini, Y., Herawati, N. (2015). Mutu Permen Jelli Buah Naga Merah (Hylocereus Polyrhizus) Dengan Penambahan Karagenan Dan Gum Arab. Jurnal Online Mahasiswa Fakultas Pertanian Universitas Riau. 2(1): 1-10.
Kusnadi, K & Nugraha, P.P. 2018. Pertumbuhan Rimpang dan Kadar Kurkumin Temulawak Melalui Pemberian Kompos Daun Jati, Air Kelapa dan Limbah Cair Ampas Tahu. PSEJ (Pancasakti Science Education Journal), 3(2): 73-82.
Rahadian, R., Harun, N., Efendi, R. (2017). Pemanfaatan Ekstrak Kelopak Bunga Rosella (Hibiscus Sabdariffa L) Dan Rumput Laut (Euchema Cottoni) Terhadap Mutu Permen Jelly (Doctoral dissertation, Riau University).
Ramadani, D.T., Dari, D.W., Aisah, A. (2020). Daya Terima Permen Jelly Buah Pedada (Sonneratia Caseolaris) dengan Penambahan Karagenan. Jurnal Akademika Baiturrahim Jambi, 9(1): 15-24.
Shan, C. Y., & Iskandar, Y. (2018). Studi Kandungan Kimia Dan Aktivitas Farmakologi Tanaman Kunyit (Curcuma longa L.). Farmaka. 16(2): 547-555.
Syafutri, M. I., E. Lidiasari, Indawan, H. (2010). Karateristik permen jelly timun suri (Cucumis Melo l.) dengan penambahan sorbitol dan ekstrak kunyit (Curcuma domostika Val.). Jurnal Gizi Pangan. 5(2):78-86.
Winarno, F.G. 2008. Teknologi Pengolahan Rumput Laut, Edisi I. Jakarta : Pustaka Sinar Harapan.
Zia, K., Aisyah, Y., Zaidiyah, Z., Widayat, H.P. 2019. Karakteristik Fisikokimia dan Sensori Permen Jelly Kulit Buah Kopi dengan Penambahan Gelatin dan Sari Lemon. Jurnal Teknologi dan Industri Pertanian Indonesia, 11(1): 32-37.




